A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Нижньоселищенський ліцей
Хустської міської ради

Вшанування святої великомучениці Параскеви

Дата: 10.11.2023 14:57
Кількість переглядів: 16

          Сьогодні в музеї "Перлини рідного села" був проведений урок мистецтва, під час якого учні 7-го класу вшановували пам'ять святої великомучениці Параскеви. Ольга Василівна Драгуська обрала таку тему не випадково, адже історія нашого краю тісно пов'язана з ім'ям Параскеви - її іменем, була названа сільська дерев'яна церква, яку в 30-х роках вивезли в м. Бланско (Чехія).

          Церква Святої Параскеви є чудовою пам’яткою готики Потисся та однією з найдавніших церков Хустщини. Є відомості, що план церкви привезли з Сербії, а будівництво розпочалося в кінці XVI ст. (можливо, в 1596 р.). Але населення вимерло від холери і церкву завершили аж через 40 років, у 1636 р. Відтак є багато джерел, які називають різні дати зведення церкви: одні впевнено стверджують, що це 1613 р., у шкільній хроніці села початком будівництва вказують 1608 р., а роком завершення – 1645. Нарешті шематизм Мукачівської єпархії 1883 р. роком спорудження церкви називає 1541 p. Близько 1935 р. на південному зрубі церкви було написано, що вона вже 325 років як побудована, і вже 15 років православна.

          У 1927 р., за часів Підкарпатської Русі, церкву св.Параскеви визнали культурною пам’яткою. У вересні 1936 року церкву викупили, розібрали і залізницею тринадцятьма вагонами доставили в Бланско. За неповних шість місяців її встановили майстри зі Східної Словаччини. 

          Зараз пам’ятка чудово збережена. В ній проводять екскурсії, розповідають історію. Люди цінують красу, прагнуть зберегти дух і давність дерев’яної святині для майбутніх поколінь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора